Φακή,ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά που ευτυχώς αγαπούν πολύ και τα παιδιά μου.Όσπριο που έχει να προσφέρει πολλά στον οργανισμό ειδικά γιατί περιέχει σίδηρο.Προσέχω όμως να μην έχω ποτέ στο τραπέζι τυρί ή άλλο γαλακτοκομικό γιατί ο σίδηρος αλληλεπιδρά αρνητικά με το ασβέστιο.Ένας λόγος δε, που βάζω το ξύδι πριν να κόψει η βράση του φαγητού είναι γιατί βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.Επίσης να σας πω ότι το δαφνόφυλλο με τα έλαια που περιέχει βοηθάει στο να μην είναι τόσο βαριά η φακή.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη
ελαιόλαδο
1-2 δαφνόφυλλα
2 κ.σ. πάστα ντομάτας
2-3 κ.σ ξύδι (άσπρο ή βαλσάμικο)
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τη φακή.Τη βάζουμε να βράσει σε σκέτο νερό και μόλις πάρει βράσει αποχύνουμε το νερό.Βάζουμε και πάλι τη φακή να βράσει και μετά από ένα τέταρτο ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο (τις σκελίδες αν τις βάλουμε ολόκληρες μπορούμε στο τέλος να τις αφαιρέσουμε). Σε ένα τέταρτο προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και τη δάφνη που μπαίνει 5 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό για να μη το πικρίσει.Στο τέλος ρίχνουμε και το ξύδι πριν κόψει ο βρασμός.
Η φακή γίνεται εξίσου νόστιμη και χωρίς τη ντομάτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου