ΖΥΜΗ ΨΩΜΙΟΥ
500γρ. αλεύρι σκληρό
300γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. λάδι
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη ,το λάδι και τη μαγιά.Ρίχνουμε το αλεύρι και τέλος το αλάτι*.Ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια μεμβράνη.Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε (προσωπικά ψήνω το ψωμί σε μακρόστενη φόρμα του κέικ).Αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά ακόμα.Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C.
Το αλάτι δε το βάζουμε ποτέ μαζί με τη μαγιά γιατί την εξουδετερώνει.
500γρ. αλεύρι σκληρό
300γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. λάδι
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη ,το λάδι και τη μαγιά.Ρίχνουμε το αλεύρι και τέλος το αλάτι*.Ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια μεμβράνη.Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε (προσωπικά ψήνω το ψωμί σε μακρόστενη φόρμα του κέικ).Αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά ακόμα.Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C.
Το αλάτι δε το βάζουμε ποτέ μαζί με τη μαγιά γιατί την εξουδετερώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου