ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ
για ταψάκι 30εκ. διάμετρο
1 1/2-2 κούπα αλεύρι περίπου
1 κούπα γάλα ή νερό(χλιαρό)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
2 κ.σ. λάδι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα,τη μαγιά,το λάδι,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.Αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί και μετά ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά μαζί με το αλάτι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.Όταν η ζύμη αρχίζει να μαζεύεται αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια δυνατά χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας και ρίχνοντας αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη,περίπου για 5-7 λεπτά.Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μια ώρα.Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε ,βάζουμε μέσα τη ζύμη και την ανοίγουμε με τα δάχτυλα.
Αν δε θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως μπορούμε να την κρατήσουμε( τυλιγμένη σε μεμβράνη) στη συντήρηση για 2 μέρες και στην κατάψυξη μέχρι και 2 μήνες.
για ταψάκι 30εκ. διάμετρο
1 1/2-2 κούπα αλεύρι περίπου
1 κούπα γάλα ή νερό(χλιαρό)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
2 κ.σ. λάδι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα,τη μαγιά,το λάδι,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.Αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί και μετά ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά μαζί με το αλάτι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.Όταν η ζύμη αρχίζει να μαζεύεται αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια δυνατά χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας και ρίχνοντας αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη,περίπου για 5-7 λεπτά.Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μια ώρα.Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε ,βάζουμε μέσα τη ζύμη και την ανοίγουμε με τα δάχτυλα.
Αν δε θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως μπορούμε να την κρατήσουμε( τυλιγμένη σε μεμβράνη) στη συντήρηση για 2 μέρες και στην κατάψυξη μέχρι και 2 μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου