Για 40 κουραμπιέδες θα χρειαστείτε:
300 γρ αμύγδαλα με την φλούδα τους, ωμά
300 γρ βούτυρο "χωριό" στην πλαστική συσκευασία των 500 γρ
(αν θέλετε χρησιμοποιείτε βούτυρο της αρεσκείας σας)
1 κρόκος αυγού
110 γρ ζάχαρη
450 γρ αλεύρι α΄ ποιότητας (να μην φουσκώνει μόνο του)
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1 φλυτζανάκι κονιάκ ή λικέρ σπιτικό
άχνη
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά να ασπρίσει. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη όλη, τον κρόκο, την κανέλλα, το κονιάκ ή λικέρ. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και μετά το αλεύρι (αν θέλετε κοσκινισμένο). Η ζύμη θα γίνει σφιχτή και θα σας "ενοχλούν" τα αμύγδαλα!. Συνεχίστε μέχρι να μπορείτε να πλάσετε μικρά-μεσαία μπαλάκια. Αν θέλετε τα κόβετε με καλούπι σε σχήματα αλλά επειδή έχει τα ολόκληρα αμύγδαλα, να είναι καλούπι χωρίς πολλές γωνίες. Εγώ τα κάνω καρδούλες. Σε ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σκέτο χωρίς να βάλουμε λιπαρή ουσία και τοποθετούμε σε μεσαία θέση στο φούρνο τους κουραμπιέδες μας. Βάζουμε αέρα στους 180 για 12-15 λεπτά. Προσοχή, επειδή έχουν βούτυρο θα είναι μαλακοί λίγο όταν θα βγουν! Μην ανησυχήσετε, θα κρυώσουν και θα γίνουν σταθεροί. Αμέσως ρίχνουμε άχνη μόλις βγουν από το φούρνο και μετά αχνίζουμε όσο θέλουμε!
Η γεύση από το βούτυρο και το αμύγδαλο που μοιάζει καβουρντισμένο είναι καταπληκτική!
Καλή επιτυχία σε όλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου